Цветелин Цветанов
Цветелин Цветанов

Почистването и облагородяването започнаха от петък в Ослен Криводол и продължиха в Лик през уикенда.

„Не е пипано със сигурност от 15-20 години нищо, докато дядо ми е разказвал, че тези изворчета са се чистили всяка година, маха се утайката, чисти се от корени и така самият извор усеща и дава още повече вода, защото преди това не течеше нищо“, разказа доброволецът Кирил Начев.

Идеята се родила преди три години, когато местен жител почистил и укрепил първия извор.

„В момента, в който го потърсих, много трудно го намерих, буквално бродех из тези гори, докато го открих, и след това реших да го направя достъпно“, каза Сергей Цеков.

Доброволческата акция се изпълнява от сдружение „Фабрика за идеи“ в партньорство с Община Мездра по програмата „Младежи за околна среда“ на Министерство на околната среда и водите чрез възлагане от РИОСВ Враца.

Освен почистване на каптажите от коренища, тиня и шума, където е нужно бяха измазани отвътре, за да няма течове.

Водата е изследвана от доброволците и е в нормите, а хората смятат, че дори е лековита. Предстои и дезинфекция. Подготвят се табели, които да бъдат поставени до изворите. Те ще показват пробите на водите и информация за тях.

Десетки са изворите около селата Лик и Ослен Криводол. Само в Ослен Криводол изворите са 47, а в Лик 14 и това са тези, които са действащи в момента.

Акцията на доброволците ще продължи.

Цветелин Цветанов
Цветелин Цветанов