© Агенция"Митници"

На 30 април 2024 г. в района на Дунав мост - Видин митническите служители от отдел „Борба с наркотрафика“ на ТД Митница Русе спират за проверка товарен автомобил с българска регистрация. Според транспортните документи, камионът превозва латексови ръкавици за Унгария. Митническите служители пристъпват към физическа проверка на товара, който се състои от кашони с надписи, отговарящи на документите. При проверката установяват, че в действителност само кашоните най-отгоре съдържат латексови ръкавици, а в останалите кашони се опаковани кутии за цигари с логото на Марлборо. Установени са 7 палета с тегло 6 720 кг с общо 756 840 броя заготовки за цигарени кутии. Последвала проверка във вътрешността на страната установява, че заготовките са доставени от Гърция и са претоварени у нас.

Цигарените кутии или заготовките за кутии се използват при производството на акцизни стоки. Затова задържането на пратки, които не са част от снабдителската дейност на официалния производител на марката може да е индикатор за евентуални нелегални производства.

© Агенция"Митници"

Откритите заготовки за цигарени кутии са задържани по подозрение, че нарушават права по интелектуална собственост. Работата по случая продължава с уведомяване на представители на търговската марка.