През септември миналата година прокуратурата внесе обвинителен акт срещу четирима души за причиняване смъртта на 15 души и телесни повреди на други двама при професионална непредпазливост. Заводът е собственост на "Видекс" АД. А подсъдими са Валери Митков - проектант и собственик на завода, чийто син загина при взрива, инженер Палма Иванова - инспектор "Здравословни и безопасни условия на труд и противопожарна безопасност" в завода, Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова. Последната е била директор на дирекция "Международно контролирана търговия и сигурност" при Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и секретар на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение.

Миналият понеделник прокуратурата предупреди МВР, че боеприпасите в "Миджур" все още не са безопасни. По-късно стана известно, че собственикът на взривните вещества, съхранявани на територията на завода е трябвало да ги изнесе до 1 септември 2017 г., но не го е направил и затова договорът за наем с него е прекратен. Това обясни пред "Нова телевизия" изпълнителният директор на компанията - собственик на складовите помещения "Миджур манеджмънт кънстракшън" ЕООД Иво Иванов.

В четвъртък се разбра, че регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) в Монтана наложи санкция на фирма "Видекс", която отговаря за съхранението и безопасността на боеприпасите в завода.