© Община Мездра

„В началото на новата 2022 г. имаме удоволствието да видим една много интересна изложба. Бих казала, нетипична за жанровете, които ние обикновено представяме. Това са триизимерните архитектурни модели на стари български къщи, сътворени от г-н Кръстев. Това, което той прави в свободното си време - с много любов, с много усет и естетика, с чувство за историческа достоверност и, разбира се, с майсторство и умения, които, предполагам, е придобил с времето“, каза при откриването на експозицията Светла Дямяновска, гл. експерт „Културно наследство и религиозни дейности“ в Общината.

Служителят на реда се впуска в необикновеното хоби заради своята внучка. Той се занимава с изработването на макетите едва от около една година.

„На миналата Коледа трябваше да измисля подарък за внучката, някаква играчка, и тогава намерих в интернет една къщичка във формата на 3D пъзел. Доста е трудно да се направи, а технологичното време е между 7-8 дни, зависимост от модела, но се превърна в мое хоби“, разказа служителят на реда Красин Кръстев.

Миниатюрите са изработени саморъчно, като за конструкциите са използвани естествени материали, достъпни навсякъде около нас.

Мездренският художник Евгени Кучков, който е и инициатор на тази изложба, разказа как се е зародила идеята да покаже творбите си и пожела на автора да е здрав и да има творческо вдъхновение.

Похвални думи за автора изказа и Нели Минева, заместник-кмет „Икономическо развитие, социални и хуманитарни дейности“. „Много приятно съм изненадана, че в началото на тази година започваме с една по-различна изложба. Това, което най-много ме радва е, че е на човек от Мездра, чиято професия предполага изкуството да е малко далечно занимание. Пожелавам ви много творчески успехи.“

Изложбата уважиха близки, приятели и колеги на автора, както и служители от общинската администрация.

Макетите могат да бъдат разгледани, всеки делничен ден до края на януари, в Центъра за услуги и информация на гражданите в Община Мездра.