"Имахме уверение от специалисти, занимаващи се с аутизъм, че Александър е имал силите да издържи. Няма данни да е бил приютен през тези дни", заявиха от МВР.

От там допълниха, че предстои да стане ясно в хода на разследването дали момчето е било насилствено държано и дали появяването му има връзка с обявената от баща му парична награда.

Александър е открит от доброволците от клуба по парапланеризъм Веселин Георгиев и Милко Михайлов в 14.27 часа днес.

"Детето е оцеляло, защото се е борило. В гората, където е намерено, има поне 20 дерета. Цялата планина е трудно проходима. Пари не искаме. Ние сме тук от първата нощ", заявиха спасителите му.

По думите им, когато са го открили, Александър е бил изтощен, дехидратиран и с мокри дрехи заради дъжда, който валя предните дни.

"Не можах да повярвам, 5 секунди го гледах и не можах да повярвам. Всичко това е от желание за живот. Беше в безпомощно състояние. По външния му вид си личи, че се е движил - мръсен, изтощен, гладен. Дадохме му вода, стоплихме го. Планината може да е майка, може и да е мащеха. В случая е била майка", заявиха още доброволците.

Малкият Александър изчезна на 11 ноември следобед при разходка с баща си в местната планина Голо бърдо. Оттогава издирването му не е спирало с помощта на полиция, жандармерия, пожарникари, планински спасители и огромен брой доброволци. Използвани бяха термокамери, висикопрохомидими джипове, дронове. В безпрецедентната акция се включиха следови кучета, както и хеликоптер.