При последвалото претърсване на апартамента служителите на реда открили 63 старинни предмета, като в протокола Петров записал, че вещите бил събирал и закупувал от "битаците и от хората“ и според него те не са ценни, нито имат нумизматична стойност.

Според заключението на извършената историко-археологическа експертиза, 18 броя от предоставените за изследване предмети представляват археологически обекти по смисъла на Закона за културното наследство. Сред тях са монети на римски императори, бронзови фибули и керамични лампи, които са неидентифицирани и не са регистрирани като колекция в РИМ - Враца.

Физико-химическата експертиза на иззетата зелена суха растителна маса установила, че тя представлява коноп (марихуана) със съдържание на наркотичния компонент - тетрахидроканабинол.

В хода на досъдебното производство обвиняемият не се признава за виновен, дава вътрешно противоречиви и нелогични обяснения, като твърди, че "намирал многократно" подобни вещи в апартамента и ги събирал, за да ги предаде на музея.

Предстои насрочване на делото от съда.

Камелия Александрова