Незаконното подаване на електроенергия, без знанието и съгласието на електроразпределителното дружество, била осъществена от Д. Илиев и Й. Тодоров, а обвиняемият Ванков им помагал. Те опънали коаксиален кабел на разстояние 1-2 км между двете къщи, като слагали маркуч за изолация.

На 3 септември 2016 г. в дома на Тодоров нямало ток, като той установил, че кабелът, който излизал от къщата на Ванков и захранвал и неговата къща, е скъсан на един от стълбовете. Заедно с негов познат Тодоров се качил по стълба и привързал кабела. Оказало се, че панцерът, за който той бил прикачен, започнал да се топи, поради което те го сменили, но той отново се стопил и те го изолирали и свързали директно.

Същия ден, след подаден сигнал от абонат на фирма "Н.-С." ООД за липсващ сигнал на интернет и кабелна телевизия, било установено, че цялото трасе не работи. Дежурният екип от техници отишъл на място за отстраняване на аварията.

На П. Цветанов (на 26 години), монтьор електронно-телекомуникационно оборудване във фирмата доставчик, няколко пъти се налагало да се качва на електрическия стълб на височина от около пет метра. В един момент, по време на извършване на ремонта на телекомуникационно трасе, той се подпрял до неправомерно монтирания коаксиален кабел с нарушена изолация, който бил под напрежение. В резултат на това Цветанов попаднал под удар на електрически ток, получил обгаряния по тялото и паднал от стълбата.

Пострадалият бил транспортиран от присъствалите на място свидетели до Центъра за спешна медицинска помощ в Монтана, където била констатирана смъртта му.

Пристигналите на мястото на трагичния инцидент представители на електроразпределителното дружество извършили замервания, при които е установено, че въпросният кабел е под напрежение 237V. С него била незаконно пренасяна електрическа енергия между къща на ул. "Камчия“ и друга, намираща се извън регулацията, между няколко електрически стълба.

От съдебно-медицинската експертиза става ясно, че непосредствената причина за смъртта на пострадалия Цветанов, е остра сърдечна недостатъчност, развила се на базата на електротравма.