По традиция зрелостниците се събраха в двора на гимназията. Пременени в елегантни костюми и красиви рокли, младите хора бяха като герои от приказките. За да уважат техния празник и да споделят радостта бяха дошли роднини и приятели.

След традиционните снимки с близките, както и пред лика на патрона на училището - Иван Вазов, дефилето на абитуриентите потегли към центъра на града. Начело на шествието бяха мотористите от мото-клуба „Кан Аспарух“ в Мездра, следвани от девойки, носещи трансперант с името на училището.

Абитуриентите преминаха по площад "България", където ги очакваше музикална програма.

Поздрав към всички абитуриенти направи Камелия Цветкова – майка на дванайсетокласник:

„Знаем, че сте подготвени за новия път, но като родител искам да ви напомня да не забравите няколко неща: знанията, продобити през всички тези години, любопитството, смелостта, търпението, приятелството, уважението, толерантността, обичта и, разбира се, вашите усмивки. Трупайте нови знания и опит, доверявайте се на вътрешния си глас и откривайте нови пътища за развитие. Не се страхувайте от новото и непознатото, но не забравяйте, че ще се отвори само тази врата, на която почукате.“

Камелия Цветкова благодари и на учителите за вниманието, добротата и подкрепата, които са указали на своите ученици.

След тържествената церемония на площад „България“ се изви пъстро хоро, а след него зрелостниците влязоха в ресторанта, където отпразнуваха своя абитуриентски бал.