По традиция зрелостниците се събраха в двора на гимназията. За да уважат техния празник и да споделят радостта бяха дошли роднини и приятели.

Изключително развълнуван бе и класният ръководител на 12 „б“ клас. „Те са много специални за мен, това е най-добрият випуск. Сигурна съм, че ще успеят, само трябва да вярват в себе си“, каза за MediaNews Петя Димитрова и даде съвет на своите ученици:

„Колкото и време да е необходимо, за да сбъднат мечтите си, да не се отказват. Времето е пред тях. Да мечтаят, да се влюбват, да обичат и да станат добри и отговорни хора!“

След традиционните снимки с близките, както и пред лика на патрона на училището - Иван Вазов, дефилето на абитуриентите потегли към центъра на града. Начело на шествието бяха мотористите от мото-клуба „Кан Аспарух“ в Мездра, следвани от девойки, носещи трансперант с името на училището.

Абитуриентите преминаха по площад "България", където ги очакваше музикална програма. Поздрав към всички завършващи направи кметът на община Мездра – Иван Аспарухов.

„Скъпи абитуриенти, вратата на живота е отворена пред вас. Пътувайте, четете, учете, обичайте и си помагайте. И, винаги знайте, че има едно място, един дом и едни родители, които ви чакат. Винаги можете да се върнете при тях“, каза в обръщението си към абитуриентите Иван Аспарухов.

Искра Тодорова прочете прочувствено слово от името на родителите и пожела:

„Пожелаваме на всички вас здраве, жизненост и всеотдайност. Продължавайте да работите със същия устрем и желание за изпълнение на вашите задължения. На добър час, любими наши деца!“

След тържествената церемония на площад „България“ зрелостниците потеглиха към ресторанта, където отпразнуваха своя абитуриентски бал.