Тази илюстрация показва как би могла да изглежда WASP-39b въз основа на сегашните познания за планетата
Тази илюстрация показва как би могла да изглежда WASP-39b въз основа на сегашните познания за планетата © NASA / ESA / CSA / Webb / J. Olmsted, STScI.

Резултатите ще бъдат публикувани в пет статии в списание Nature.

WASP-39b е горещ газов гигант, който обикаля около звездата от тип G7 WASP-39 с период от 4,1 дни.

Открита за първи път през 2011 г., извънземната планета има приблизително същата маса като Сатурн, но е с 50% по-голяма. Изключителната пухкавост на планетата е свързана отчасти с високата ѝ температура (около 900 градуса по Целзий).

"Наблюдавахме екзопланетата с многобройни инструменти, които заедно осигуряват широка ивица от инфрачервения спектър и множество химически отпечатъци, недостъпни до тази мисия. Подобни данни променят правилата на играта", коментира д-р Натали Баталха (Natalie Batalha), астроном от Калифорнийския университет в Санта Круз.

За да види светлината от WASP-39b, Webb проследи планетата, докато тя преминаваше пред своята звезда, позволявайки на част от светлината на звездата да се филтрира през атмосферата на планетата.

Различните видове химични вещества в атмосферата поглъщат различни цветове от спектъра на звездната светлина, така че липсващите цветове показват на астрономите кои молекули присъстват.

Сред безпрецедентните разкрития е първото откриване в атмосферата на екзопланета на серен диоксид (SO2) - молекула, получена от химични реакции, предизвикани от високоенергийната светлина от родителската звезда на планетата. На Земята защитният озонов слой в горните слоеве на атмосферата се създава по подобен начин.

Телескопът видя и въглероден диоксид (CO2) с по-висока разделителна способност, като предостави два пъти повече данни, отколкото бяха съобщени от предишните му наблюдения.

Същевременно е открит въглероден оксид (CO), но в данните на "Джеймс Уеб" липсват очевидни признаци на метан (CH4) и сероводород (H2S). Ако присъстват, тези молекули се срещат в много ниски нива.

Химическият списък на WASP-39b предполага, че в миналото е претърпяла сблъсъци и сливания на планетезимали, за да се създаде в крайна сметка планетата-голиат.

Източник: nauka.offnews.bg