С този занаят селото влезе в нематериалното културно наследство на България през миналата година, благодарение на груповите носителки на умението за варене на домашен сапун – Венета Коцева, Бойка Цолова и Здравка Николова, които също присъстваха на празника и наблюдаваха процеса.

Румяна Христова и Галя Геновска показаха своите умения на гостите и всяка стъпка от направата на хубав домашен сапун. Големи и малки проявиха желание да се включат в приготвянето му и да „откраднат“ занаята.

В „алеята на занаятите“ свои щандове бяха разположили ПГ „Алеко Константинов“ – гр. Мездра и възпитаници на Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино.

Мадлена Божилова от гр. Своге (номинирана за живо човешко съкровище през 2021 г.), представи ръчно изработвани фолклорни носии от района на гр. Кюстендил.

Включиха се още Йолина Цолова от гр. Враца, изработваща фолклорни сувенири и Симона Тодорова – с ръчни бродерии.

За всички гости на празника бе подготвена музикална програма, в която участие взеха децата от Центъра за подкрепа за личностно развитие - Мездра, с художествен ръководител Анета Петкова, танцовите ансамбли „Мездра“ и „Хемус“ – Враца и групите за народно пеене и народни танци от село Търнава. Специален гост на празника бе народният певец Светлин Миланов.

Събитието се включи в благотворителната кампания „Бялата лястовица на надеждата за Христо” и събра сумата от 824 лв., които ще бъдат преведени по банковата сметката Христо. Даренията бяха събрани след продажбата на домашен сапун и обредните хлябове от възпитаниците на ПГ „Ал. Константинов“, които също се включиха в благотворителната кампания.

Събитието уважиха кметът на община Мездра Иван Аспарухов, общинският съветник Тихомир Илчев, гл. експерт „Култура, спорт и туризъм“ – Седефка Петкова и Светла Дамяновска – гл. експерт „Културно наследство и религиозни дейности“.

Фестивалът бе организиран благодарение на кметския наместник на село Царевец Маргарита Петквоа, НЧ „Просвета-1928“ – с. Царевец и с подкрепата на Община Мездра.