Инициативата, на която присъстваха ученици, представители на институции и граждани, се проведе на кръстовището край крепостта „Баба Вида“, където беше симулирано тежко ПТП, с четирима пострадали, двама от които – в невъзможност да излязат от автомобила. След подаден сигнал на спешния телефон 112 първи на мястото на произшествието пристигнаха линейки на Центъра за спешна медицинска помощ, пътна полиция регулира движението, а три екипа на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ извършиха аварийно-спасителни дейности, като поставиха водопроводна линия, в случай на пожар, и извадиха тежко ранените.
В занятието участваха и четирима доброволци от Община Видин, които съпроводиха леко пострадалите до пункт на БЧК и им оказаха психосоциална помощ. Специализиран автомобил на Пътна помощ извози катастрофиралите превозни средства, а пожарникарите разчистиха мястото на инцидента.

Симулативната ситуация е по повод 5 декември – Международният ден на доброволеца и цели да провери синхронната работа на отделните служби, които имат отношение към пътнотранспортния травматизъм. Това се прави в отговор на указания от страна на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, разгледани на заседание на Областната комисия по безопасност за предприемане на действия за предодваратяване на произшествия на пътя.

С оглед обезопасяване на района, където се проведе операцията, беше създадена временна организация за преминаване на моторни превозни средства.