Тийнейджърите взеха участие в 4 обучения - работилница за творческо писане, „Hi-tech” обучения, време за креативност и забавление, обучение „Астрономия за начинаещи”. В работилницата за творческо писане и в модула за тестване на нови технологични чудеса се включиха двойно повече участници от планираното. Във времето от септември до ноември момичетата и момчетата се учиха как да пишат страхотни истории, създадоха своята първа приказка, разбраха какво се крие в необятния Космос, писаха първите си програмни кодове, направиха собствен влог и летяха с дрон.

Чрез реализирането на проекта библиотеката разшири възможностите за неформално учене на младежите чрез публично подпомагане и предлагане на услуги за повишаване на знанията, опита и уменията на млади хора, за приобщаването им към ценностите на гражданското общество, науката, културата, изкуството. С финала на втората фаза на обученията и пълното оборудване на двете зали – в библиотеката в Паволче и Враца завърши успешно и цялостният проект „Тийнейджъри в библиотеката”.През шестте месеца на изпълнение двете партньорски организации обучиха и привлякоха към библиотеките общо 115 тийнейджъри, при планирани 80.

Изградената привлекателна среда предоставя възможност за неформално обучение сред младите хора и насърчаване на четенето и грамотността сред таргетираната група. Предстои залата във Враца да бъде оборудвана с най-новата литература, а на разположение на младите читатели са и различни технологии. През следващите месеци ще бъде разработена богата обучителна програма, която ще бъде предложена на младежите през новата учебна година. Планира се залата да посреща нови потребители в рамките на работното време на библиотеката и да се провеждат обучения по предварително утвърден график, съобразно желанията им. Идеята е в следващите месеци и години да бъдат обхванати младежите и в другите населени места на територията на община Враца.