Книгата „Посланията на оброчищата“ е посветена на хората от двете страни на сръбско-българската граница по повод 100-годишнината от подписването на Ньойски договор. Тя е плод на десетилетия усилен труд в една научна област, на която авторката е отдала съществена част от живота си – изследване на оброчищата. В продължение на повече от три десетилетия авторката изследва западната и северозападната част на днешна България, североизточна и източна Сърбия.

Както самата Зденка Тодорова отбелязва в увода на книгата: „Трудно се пише книга за оброчищата, още по-трудно се стига до тях в непроходимите гористи местности. Може би най-трудно се дават отговори на мистериите и загадките, свързани с тях.“

„Оброчищата са една голяма загадка за мен, сподели авторката. Мислех, че много знам за тях, а когато написах книгата си признавам, че още нищо не знам за тях. Това е една голяма хилядолетна българска история, в която са преплетени много неща – култът към слънцето, към камъка, дървото, водата, към родовата памет и традициите.“

„Към Цариброд и за него“ е последната, девета книга на Зденка Тодорова. Тя дава ценна информация за миналото на Цариброд и за осем видни български интелектуалци, посетили или пребивавали за кратко в него: писателите Иван Вазов, Алеко Константинов и Константин Константинов, учителят Петър Дънов, лечителят Петър Димков, художникът Георги Машев, капелмайсторът Тодор Наумов и журналистът Каран Дончев.

Всичките читалища в общината получиха по един екземпляр от книгата „Към Цариброд и за него“.

От името на Община Мездра зам.-кметът Нели Минева подари на авторката букет цветя. На събитието присъстваха деветокласници от СУ „Иван Вазов“-Мездра, профил „Хуманитарни науки“, също и читалищните работници в общината.