© НИМХ

Жълт код за обилни дъждове и гръмотевици е обявен само за две области в сряда - най-силно засегнатите Монтана и Враца.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време, след обяд с по-значителни увеличения на облачността и на отделни места, главно по северното крайбрежие ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат 23°-25°. Температурата на морската вода е 20°-22°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините от Западна и Централна България около и след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър, предимно от югоизток. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 16°, на 2000 метра - около 10°.

В четвъртък и петък вятърът ще е от изток-югоизток. В източните райони ще бъде предимно слънчево и по-топло. Главно над западната половина от страната ще се развива купесто-дъждовна облачност, на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури.

Повишава се вероятността, през първия ден в планинските райони, втория в Северозападна България и Централния Предбалкан, след обяд да са локално временно интензивни и значителни по количество, достигащи и надхвърлящи 30-50 mm.

Температурите ще се повишат, в Източна България максималните ще бъдат около, а в отделни райони и над 30°.

НИМХ