Вече е ремонтирана и доизградена съществуващата алейна мрежа, обособени са множество кътове за отдих. Парковото пространство се допълва от архитектурни, водни и градински елементи, велоалея, стъпала и рампи за преминаване на посетители с колички и колоездачи.

Особено впечатляваща е картината нощем, когато цялата алея е осветена от новата енергоспестяваща паркова осветителна система с LED лампи. В V-ти участък се изграждат пет къта за отдих с пейки, цветни площи и пластики, водно огледало с ротонда с пейки, декоративна чешма, дървен мост и площадно пространство.

Във връзка със станалото традиционно скулптурно биенале в железничарския град, са обособени и места за нови скулптури. В VI-ти участък е обособена „Алея на творчеството“ със 7 пластики, „Кът ден и нощ“, „Скален кът“, „Поляна за пикник“ и „Зелен тунел“ с пейки и пластики, както и два къта за отдих - единият с пейки и чешма тип фонтан, а другият - с пергола, стенна чешма, пейки и маси.

И в двата участъка са изградени градински елементи от общ тип - парково осветление, градински пейки, декоративни чешми с питейна вода и кошчета за отпадъци, както и дървени перголи, оборудвани с пейки с облегалки.

От общинската администрация съобщиха, че новата придобивка за мездренчани ще бъда пусната в експлоатация след 15 август, а официалното откриване ще бъде в началото на месец септември.

За съжаление, вече са установени и първите разрушения – счупени разпръсквачки, което може да наруши поливната система.