Провеждането на инсулиново лечение на захарен диабет при пациенти над 18 години и заплащането му от НЗОК се осъществява след експертиза от комисия, съгласно утвърдените изисквания на Националната здравноосигурителна каса, в които са регламентирани определени медицински критерии – лабораторни и клинични. Към момента те са задължителни при замяна на един аналогов инсулин с друг или една аналогова схема с друга.

Министерството е изготвило предложение тази замяна да може да се извършва от лекуващия ендокринолог без да е необходимо изпълнение на заложените в изискванията критерии. НЗОК следва да изготви изменение на изискванията при издаване на протоколи за провеждане на инсулиново лечение на захарен диабет тип 1 и тип 2 при хора над 18 г.

На заседание, проведено на 29.06.2023 г., Надзорният съвет на НЗОК е гласувал за отпадане на критериите при лечение с аналогови инсулини и преминаване към друг аналогов инсулин с оглед безпроблемно осигуряване на лечение на лицата със захарен диабет поради недостиг на инсулин и информация за производствени проблеми. Предлаганите промени са медицински целесъобразни и касаят осигуряване на безалтернативното инсулиново лечение за пациентите със захарен диабет.

Всяка смяна на един вид инсулин с друг може да наложи корекция на дневните дози и период на адаптация с наличния инсулин, но липсата на заместително инсулиново лечение би застрашило живота на пациентите. С предлаганите промени се осигурява улеснен административен ред за ползване на наличните инсулинови аналози.

Медицинските критерии при започване на лечение с аналогови инсулини, след поне шестмесечно лечение с човешки инсулинови продукти, остават непроменени.