След вчерашното заседание на парламентарната комисия по здравеопазване ресорният министър Кирил Ананиев обяви, че е запознат с проблемите на болницата. Той уточни, че е провел разговори с кредиторите на лечебно заведение, като такива са насрочени и за днес. В понеделник пък зам.-министърът Жени Начева ще посети лично болницата, за да разговаря с персонала и да обясни всички мерки, които министерството ще предприеме за нормалната работа.

"Правим всичко възможно, за да се създаде спокойствие сред медицинския персонал и гражданите да не бъдат лишени от грижи", каза още Кирил Ананиев.

Вчера в Министерството на здравеопазването е била проведена среща с изпълнителните директори на МБАЛ "Христо Ботев" - Враца и МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Ловеч. В момента се подготвят документите за сключване на рамковите договори за 2018 г. за лечебните заведения.

Пред журналисти министър Ананиев коментира проекта на Национална здравна карта, който по-рано беше поставен на обсъждане в здравната комисия.

"През 2017 г. българските граждани са лекувани на близо 25 хил. болнични легла. Това е при 100% използваемост. Общият брой на леглата за болнично лечение на територията на страната е около 39 хил., т.е. през 2017 г. усвояемостта е 64%. В проекта на Национална здравна карта ние взимаме 100% от лекуваното през 2017 г. и осигуряваме над 8100 резервни легла", уточни здравният министър.

По думите му чрез броя на леглата ще могат да бъдат засичани свръххоспитализациите и порочните практики няколко пациента да бъдат отчитани по едно и също време на едно легло.


Източник: dnevnik.bg