Апаратурата представлява дигитален графичен рентгенов апарат и е предназначен за отделението по пулмология и фтизиатрия.

Здравният министър посети държавната болница „Д-р Стамен Илиев“ в Монтана в четвъртък.

На церемония в отделението Меджидиев съобщи, че за апарата от бюджета на здравното министерство са отпуснати 360 000 лева и техниката е последно поколение. Министърът се срещна с най-възрастния лекар в болницата - д-р Цветан Петров, който, макар че е над 80-годишен, още работи в отделението по пулмология и фтизиатрия и лекува пациенти с туберкулоза.

Министърът даде отлична оценка на болницата в Монтана и заяви, че когато министерството, ръководството на болницата и Общината в даденото селище работят в синхрон, то резултатите са видими – болница без никакви финансови задължения, добре окомплектована с апаратура и с персонал.

Той заяви, че ръководството на болницата в Монтана има пълното доверие на министерството и му пожела да продължи да работи все така. Меджидиев съобщи, че министерството ще отпусне още средства на болницата за закупуване на видео-гастроентероскоп и за изграждане на хеликоптерна площадка за бързо транспортиране по въздуха на пациенти, нуждаещи се от специализирано лечение в други болници. За площадката ще бъде обявен конкурс и експертите ще уточнят най-удобното място, посочи министърът.

Източник: dariknews.bg