Основната причина за радикалното решение е "възникнал проблем в аспирационната и кислородна система", се казва в писмата. Истинският повод обаче е отказът на МБАЛ-Враца да преподпише договора за клинична лаборатория с частната клиника, изтекъл в края на 2017 година.

Двете лечебни заведения слагат край на взаимоотношенията си точно два месеца след като министерствата на здравеопазването и на вътрешните работи обявиха, че заедно с прокуратурата започват съвместни проверки за неизгодни договори в болниците, чрез които се източват публични средства. Тогава стана ясно, че именно във Враца са открити едни от най-фрапантните нарушения. Частната "Вива Метика" не само е функционирала на територията на държавната "Христо Ботев", извършвайки сходни медицински дейности но е ползвала и болничната аптека срещу годишен наем от скромните 50 лв., разказа тогава главният прокурор Сотир Цацаров. На изпълнителния директор на МБАЛ-Враца вече е повдигнато обвинение за подписване на неизгодни договори, но проверките по случая продължават.

Междувременно прокуратурата "погна" и бившия зам.-министър на здравеопазването д-р Михаил Зортев за това, че през 2010 г. е разрешил на частната "Вива Медика" да извършва дейност на територията на държавната болница. Според обвинението той е нарушил Закона за лечебните заведения, ощетявайки МБАЛ-Враца с 12 881 505 лв. - това е точната сума, изплатена от НЗОК на частната болница за дублиращи се медицински дейности.

В момента държавната клиника във Враца е в тежко финансово положение, а здравното министерство се опитва да я спаси от фалит. Целта е болницата да се преструктурира така, че да не се налага закриването на жизненоважни отделения, като УНГ и кардиология, които са единствени за региона и липсата им би оставила населението без адекватно здравно обслужване.

Уви, МБАЛ-Враца не е единствената, която се източва по схемата "болница в болница".

През миналата година бившият здравен министър проф. Николай Петров направи проверки на областните лечебници и даде на прокуратурата ръководството на МБАЛ-Ловеч. Наследникът му Кирил Ананиев скоро обяви, че за стабилизирането на лечебното заведение е изготвен тримесечен оздравителен план, който ще вдигне болницата "на крака". Този петък, по време на редовния парламентарен контрол, пък стана ясно, че МБАЛ-Шумен е следващата държавна клиника, която спешно ще се нуждае от спасяване. Задълженията й към доставчици възлизат на 2.5 млн. лв., а загубите й за миналата година са 2 млн. лева.

Източник: clinica.bg