Мария Търнавска
Мария Търнавска

Директорът на Регионалната социална служба разказа, че на 28-ми март в дирекцията я е посетил бащата на момичето и се оплакал, че дъщеря му живее в Роман с пълнолетен мъж, които иска да я продаде в Гърция. От РДСП – Враца веднага подали сигнал на отдел „Закрила на детето” в социалната служба на Мездра. Според Търнавска социалните работници там си свършили перфектно работата, установили момичето в къща в ромската махала, извели го от рисковата среда и след установяване на липса на родителски капацитет, настанили момичето в ЦНСТ – Борован.

Няма как да сме запознати със социалните доклади по случая, нито с полицейското разследване, но от наши източници разбрахме, че 15-годишното момиче е било настанявано преди време там и после реинтегрирано в семейната си среда, след молба на родителите. Стигнахме и до въпроса „Защо непълнолетното момиче и скочило от терасата?” Отговорът намираме в информацията, която открихме за родителите му, които са от близко до Враца село, и които вече са лишени от родителски права за едно от децата си. Интересно, защо бащата е съобщил в РДСП, че момичето живее с мъж в град Роман два месеца, след като то вече било там?

Компетентни от обкръжението на семейството ни разказаха, че имало сделка на бащата с фамилията в Роман, да им продаде дъщеря си, но не получил уговорената сума, не успял да я протъргува и решил да си върне „булката” у дома. С искане да си я прибере, след настаняването й в ЦНСТ, бащата отишъл и втори път при Мария Търнавска, като бил категоричен, че дъщеря му няма да стои там и ще намери начин да избяга. Само два-три дни след това 15 годишното момиче съвсем умишлено и предпазливо рипнало от терасата, решено на всяка цена да избяга.

ЦНСТ - Борован
ЦНСТ - Борован

Няма как да не си зададем и въпроса виновна ли е непълнолетната за поведението си, след като има данни, че не посещава училище и отдавна знае що е то да живееш с мъж. Преди това, обаче трябва да си дадем сметка, че изкривеният модел на възпитание от майката и бащата, създава у децата чувство на ненаказаност. Такива деца, дори когато извършват престъпления, пак си остават жертви на биологичните си създатели, които ги принуждават да лъжат, да крадат, да се женят и да раждат още докато са съвсем невръстни. Проблемът остава нерешен от години. Питаме още дали момичета на 15 години с такова поведение трябва да се настаняват в центрове, като този в Борован, където попадат и добри деца, заради сиромашията на родителите си, или за тях да има изградени други институции, с по-различен режим и грижа. На този етап няма кой да ни отговори.