През есента дните стават все по-кратки и това е знак за дърветата, че трябва да се подготвят за зимата. Те изпадат в състояние на покой, тъй като през зимата няма достатъчно светлина и вода за фотосинтезата – основната задача на зелените листа на дърветата. При процеса фотосинтеза дърветата си набавят енергия за растежа и отделят кислород във въздуха.А листата са зелени заради зеленото багрило хлорофил.

След продължителни изследвания през последните години учените вече признават, че всъщност тези цветове играят важна роля в живота на много дървета.
Жълтите листа получават цвета си от клас пигменти, наричани каротиноиди. Друга група молекули - антоцианиди, правят оранжевото и червеното.

Понякога листата стават червени и виолетови. Това се случва заради един друг оцветител. Това вещество обхваща все по-големи части от листата, защото за образуването му е необходимо да стане по-студено и да утихне жизнената дейност на растението.

Учените доказват, че есенните цветове на гората не са страничен продукт, а имат предназначение. Златистото и червеното гонят въшките, предпазват от изгаряне.


Източник: nauka.offnews.bg