Според промените имената на минералните и изворните води трябва да отговарят на наименованията на находището откъдето се добиват.

Според Жана Величкова, изп. директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България, промените са довели до терминологичен хаос в законопроекта за Закона за храните, обяви тя вчера пред депутатите от икономическата комисия. Организацията й се обяви срещу него в частта за бутилирани води, но от Съюза на безалкохолната промишленост в България го подкрепиха.

Според Величкова понятието „извор“ в новия закон, направено и за двете категории натурални минерални и изворни води, е в смислово и терминологично противоречие с останалото законодателство. В момента в законите ни са записани определения „находище за минерална вода“ за концесия и „подземно водно тяло“ за изворните води. Използването на понятието „извор“ или друго, вместо „находище“ - за минералните, респективно „подземно водно тяло“ - за изворните не може да осигури правилно пренасяне на евродирективата по въпроса, смята Величкова.

От другата браншова организация подкрепиха законопроекта без никакви забележки. В свое становище те посочват, че във връзка със защитата на корпоративни интереси се правят „усилени опити“ да се редактират текстове от внесения за обсъждане от депутатите законопроект, като целта е да се спре приемането на европейските изисквания.

Затягат и режима за пренос на хляб

Новият закон за храните въвежда задължително етикетиране на български език за всички стоки, продавани у нас. Вчера текстовете бяха гласувани на първо четене от депутатите в икономическа комисия към парламента. Други основни промени, които ще бъдат направени, е преминаването на водите към храните, забраната за реклама на стоки с ГМО съставки, забрана за реклама на храни с участието на деца, както и се предвижда да се завишат изискванията към доставчиците на хляб и хлебни изделия. Освен това се предвижда да се въведе специален статут на хранителните добавки.

Две са предпоставките за написване на нов закон според Министерството на земеделието - първо, старите текстове вече не са актуални, и второ, по този начин се транспонират изисквания на евродиректива, обясниха от ведомството.

Новите промени бяха приветствани от Асоциацията на хлебарите и сладкарите у нас. Според председателя й Марияна Кукушева те ще създадат предпоставки за намаляване на сивия сектор. По думите й в момента 50% от производителите на хляб работят нелегално.

Източник: monitor.bg