В следствие на пандемията от COVID-19 нарастващата безработица създава предпоставки за приемане на съмнителни предложения за работа, което реално увеличава риска от въвличане в трафик с цел трудова експлоатация.

Националната комисия за борба с трафика на хора призовава всеки да бъде изключително внимателен, когато заминава да работи извън България. Да се информира подробно за всяка една стъпка преди да вземе окончателно решение за отпътуване в чужбина.

Често фирми или конкретни лица, особено в по-малките населени места, търсят работници и им обещават невероятни условия за сезонна или временна работа. Често успяват да ги убедят, че няма никакви рискове и всичко е „уредено“.

При трафика на хора предварителните договорени обещания на работодателите се разминават драстично с реалните условия на живот и труд. Налага се да се работи за минимално възнаграждение, дори понякога без такова, отнемат се документите за самоличност от работодател или трето лице, принуждават да се плащат нерегламентирани суми за това, че се осигурява заетост.

Ако в чужбина хората попаднат в беда, незабавно трябва да се свързват с българското представителство, посолство в страната, в която се намират. Задължително трябва да се потърси помощ от полицията – дори и без документи..

Повече информация за проблемите, свързани с явлението „трафик на хора“ може да се намери на интернет страниците на Националната комисия: www.antitraffic.government.bg и www.antitraffic.bg

ВАЖНИ КОНТАКТИ:

Единен европейски номер за спешни случаи 112 (напълно безплатен, без роуминг, набира се без код)

Национална комисия за борба с трафика на хора – тел. + 359 2 807 80 50 (работно време: от понеделник до петък, от 9:00 до 17:30 ч.), e-mail: office@antitraffic.government.bg