Ценков приветства читалищните дейци и отправи специални благодарности към тях за ентусиазма и любовта, които влагат в работата си, за да бъдат запазени народните и православни традиции, да бъде съхранена българщината.

Той припомни, че през месец октомври 2018 г. Общински съвет - Видин гласува доверие на Сдружение „Видински фонд „Читалища“ и му предоставя за ползване сградата на бившия Младежки дом. Днес Сдружението, заедно с Общината обединяват усилия, за да дадат възможност и на днешните деца и младежи на Видин да имат своята знакова сграда.

Кметът пръв даде пример и направи лично дарение в размер на 500 лв. в полза на благотворителната кауза, като прикани видинчани да го последват. „С пожеланието след една година да посрещнем празниците отново тук, в една преобразена и уютна сграда, пълна с млади хора!“ – заяви той.

Средствата, събрани от Коледния базар, също ще отидат за благотворителната цел. Съгласно сключения договор с Община Видин, на Сдружение „Видински фонд „Читалища” се предоставя ползването на част от първия и втория етаж на сградата на Младежкия дом, която е публична общинска собственост.

Фолклорният събор продължи с изяви на самодейни състави в залата на Ансамбъл „Дунав“.