Отличието се връчва от 2013 г. и е единствената българска награда за новопубликувани детски издания, чието жури са децата. Основна цел на инициативата е да насърчи четенето и да повиши функционалната грамотност на подрастващите.

Гласуването през сайта www.biserche.com вече е в ход и ще продължи до 15 април 2019 г. В настоящото издание на наградата могат да гласуват всички деца на възраст от 5 до 16 години.Те са поканени да избират измежду 110 заглавия, като най-голям е броят на книгите от български автори - 34.

Номинациите са разпределени в четири възрастови категории за художествените произведения и една категория "Нещотърсачи" за нехудожествени книги.

Като допълнение към основните дейности в кампанията, фондация "Детски книги" започна изграждането на мрежа от читателски клубове "Бисерче вълшебно". Целта е децата, обхванати в клубовете по места, да придобият умения за оценка и подбор на качествени четива и се превърнат в детско жури, което да прави предварителна селекция на книги за краткия списък на наградата "Бисерче вълшебно".

Церемонията, на която ще се разберат победителите във всяка от категориите, ще се проведе на 22 април 2019 г., а среща на читателските клубове организаторите подготвят през юни 2019 г. в Пловдив, в рамките на "Пловдив чете".

Повече подробности за наградата "Бисерче вълшебно" 2019 и правилата за участие, както и допълнителни материали за учители, библиотекари и родители, ще откриете в сайта www.biserche.com.