© БТА

„Тук ние също с тази ниша се опитахме с три емблематични творби да направим така че да могат да се докоснат незрящите до картините на наши класици. Това са изключително сериозни произведения на изкуството, които са собственост на художествената галерия и са наистина стойностни неща“, посочи още Узунов.

В залата са изложени както оригиналите, така и черно-белите тактилни копия на творбите "Портрет на баща ми" на Златю Бояджиев, "Човек с куче" на Атанас Яранов и "Два портрета" на Теофан Сокеров. Творбите са адаптирани на тактилни карти и така хората с нарушено зрение могат да се докоснат до изкуството.

За Цветанка Михайлова, председател на териториалната организация на Съюза на слепите в България, това е един вид богатство. „Ние имаме аудио книги, всичко каквото трябва, но художествени произведения, които да разгледаме, нямахме. Творбите са придружени с аудио програма, с която се разказва за автора, картината и художествените галерии. Аз съм късно незряща и много пъти съм посещавала тази галерия и с обич съм дошла да пипна картините по новия начин“, каза Михайлова.

Изпълнител на тактилните картини е Алберто Стайков, известен фотограф и мултимедиен творец.

„Мога да изразя огромна благодарност към Алберто Стайков за изработката не тези картини. Отделните цветове на самата картина са с различна текстура. Някои от цветовете са по-грапави, други са по-гладки или на малки точици, което позволява на докосващия картината да различава коя фигура с какъв цвят е“, разказа Росина Михайлова, личен асистент и дъщеря на Цветанка Михайлова.

По думите й Алберто Стайков е поел ангажимент да започне проект със скулптури, пригодени за незрящи. Така експозицията ще бъде обогатена в бъдеще. Очакванията на директора са да се посещава от хора с увредено зрение и от други градове.

Даниела Балабанова/БТА