Нефункциониращото вече лечебно заведение е пример за успешната политика на правителството за извеждане на децата от институциите. Закриването на домовете има една единствена цел - да се създадат нови възможности за подкрепа на малчуганите с потребности от здравни и социални грижи, както и за техните семейства.

"Освободените средствата от закриването на ДМСГД - гр. Враца ще се пренасочат нови услуги за деца и семейства
съгласно Актуализирания план за действие за изпълнение на Националната стратегия, а именно за разкриването на центрове за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания", посочва в мотивите си здравният министър Кирил Ананиев.

От ведомството уверяват, че в новите структури числеността на персонала няма да намалява.

Според утвърденото щатно разписание на ДМСГД - Враца там работят 40 души, в това число медицински персонал - 18 бр., специализиран персонал - 2 бр., обслужващ персонал - 14 бр. и административен персонал - 6 бр. Назначените към момента лица са общо 17, които ще получат обезщетения за съкратените им позиции в размер на 35 250 лв. Всички натрупани задължения на дома, както и разходите за ликвидацията ще останат за сметка на бюджета на Министерството на здравеопазването за тази година. Очаква се процесът да погълне около 100 000 лв.

Удължаването на времето за закриване би представлявало изцяло неефективен начин за изразходване на финансов ресурс, допълват от здравното министерство.