"За съжаление този закон не мина, когато му беше времето и вече идеята не е да бъде превантивен, а да спомогне за борбата с Агриканската чума по свинете", каза вносителят на законопроекта Александър Сабанов.

"С промените се отваря възможност ловът да стартира на 15 септември и да приключи 2 месеца след законовия срок", коментира от своя страна заместник-министър Атанас Добрев.

Изменението на закона става по предложение на народния представител Александър Сабанов, който не за първи път внася промени в ловното законодателство. В мотивите на вносителя се казва, че законопроектът е внесен заради епизоотичната обстановка в страната, свързана с разпространението на Африканска чума по свинете, която води след себе си значителни икономически загуби.

"Началото на ловния сезон зависи от решението на земеделския министър. Груповият лов определено ще даде по-добри резултати за намаляване на популацията", коментира Александър Сабанов и допълни, че при индивидуалния лов повече от едно прасе трудно се отстрелва на ден.

В дневния ред на заседанието беше включен идентичен законопроект, който обаче предвиждаше министърът да променя сроковете за ловуване, но не само на дива свиня, а на всички видове дивеч. Депутатите решиха да не разглеждат тази точка от дневния ред.