Правителството предвижда още въвеждане на регистрационен режим за автосервизите и автоморгите - като превенция за гарантиране на нормалното качество на автомобилите. Освен това от Министерство на транспорта обмислят и преглед на цялата система на подготовка на водачите. Това се налага, тъй като именно начинът на управление и грешките, допуснати от водачите, са основна причина за серията тежки пътно-транспортни произшествия край Ловеч.

Припомняме, девет души загинаха в петък при челен сблъсък между автобус и тежкотоварен автомобил край село Микре. Ден след това в същия район възникна втора катастрофа, при която загина 13-годишно момче. Ранените в инцидентите са над 25.

Около 19 часа вчера по пътя София-Варна възникна трета тежка катастрофа. В произшествието отново имаше жертва - 67-годишна жена, която е починала в лийенката на път за болницата.

Главният секретар на МВР Младен Маринов и министърът на вътрешните работи Валентин Радев се обявиха още по-рестриктивни мерки към нарушителите на пътя. В тази връзка има разпореждане на главния секретар при констатиране на тежко нарушение на Закона за движение по пътищата водачите ще бъдат извеждани от пътя и ще се налага посещение на най-близкото районно управление на МВР, което в случая може и да не е толкова близко.

"Ако искате да стигнете навреме - не нарушавайте Закона за движение по пътищата", заяви главният секретар на МВР Младен Маринов.

Тежките нарушения на Закона за движение по пътищата, за които водачите ще бъдат спирани и отвеждани в най-близкото районно управление на МВР, са неправилно изпреварване, превишена скорост, отнемане на предимство.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев констатира, че са направени много промени в законодателството за засилване на натиска към некоректните шофьори.

"Промени са направени, но не се спазват правилата", констатира министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Той призова за повече отговорност на пътя.

Радев поясни, че МВР ще направи предписания за всички опасни участъци по пътищата с голяма концентрация на пътнотранспортни произшествия. Такъв е 66-ият километър от АМ "Марица".

Министърът поясни, че във въпросния участък край Ловеч е увеличено два пъти присъствието на полицията.

Освен това в отсечката от АМ "Хемус" в спускането й към магистралата в района на Ябланица ще бъде положена напречна или хоризонтална маркировка, по-известна като така наречената "шумяща маркировка".

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков заяви, че въпросният участък от село Сопот до разклона за село Ябланица е основно рехабилитиран през 2015 г.

"Това е един от най-добрите републикански пътища в страната от гледна точка на пътна инфраструктура", констатира Нанков. Той посочи, че само тази година са инвестирани над 500 хиляди лева за поставяне на маркировка, ограничителни системи и мантинели, знаци и за изчистване на храсти. По думите му в същото време в пъти са се повишили пътните инциденти. Нанков посочи, че става дума за човешка грешка и увери, че тук все пак говорим за републикански път, в който трафикът през последните 15 години е нараснал със 70%. Два пъти и половина е нараснал само тежкотоварният трафик.

Нанков заяви, че това е основание и фактор за бързото стартиране и реалната реализация на АМ "Хемус".Източник: news.bg