Новото изискване за ползване на данъчна преференция е прието без много шум още миналата година, но тепърва ще изненадва неприятно и гражданите, и едноличните търговци. За първи път разпоредбата ще се приложи при облагането на доходите, придобити през 2017 г. Данъчните декларации за тях ще се подават до 30 април догодина.

Първи с проблема вече се сблъскаха работодателите. През декември фирмите правят годишно изравняване на данъка за служителите си. То се отнася за работещите с доходи само от трудови правоотношения, които не са задължени да подават годишна данъчна декларация. Чрез работодателите си тези служители могат да ползват и голяма част от данъчните облекчения.

Оказва се, че има неясноти в нормативната уредба, които затрудняват дори дългогодишни юристи в предприятията. Например в закона пише, че данъчните облекчения се ползват, когато задълженото лице няма "подлежащи на принудително изпълнение публични задължения", а това може да се тълкува по различни начини.

До момента от НАП единствено са коментирали, че при електронно подаване на данъчна декларация системата автоматично ще установи дали лицето има просрочено задължение и ще го уведоми за това.

Ако обаче годишната данъчна декларация е подадена на хартия, а данъкоплатецът изобщо не знае за новото изискване да няма просрочени задължения, не е ясно кога ще бъде уведомен за тях от НАП.


Източник:
actualno.com