Държавата ще забрани риболова в райони, в които има популация на делфини. Това стана ясно след срещата на еколози с премиера Бойко Борисов и министри от кабинета, информира Дарик радио. Причина за срещата е големият брой умрели делфини по Черноморието.

До седмица Министерството на околната среда и водите ще даде точни данни къде в Черно море има популации и миграция на делфини. Ще се предприемат и незабавни мерки срещу бракониерството по морето.

Еколозите алармираха за наличието на бракониерски мрежи по цялото Черноморие, предназначени за лов на калкан. В тях обаче попадат и делфини.

Тези от рибарите, чиито мрежи са предназначени за запазване на делфините и не са опасност за живота им, няма да бъдат санкционирани. С промени в Закона за рибарството също ще се търси превенция срещу бракониерството в морето.

До момента намерените мъртви делфини по българските плажове са 108 - 77 по южното Черноморие и 31 по северното. Законът предвижда 5 години затвор за "насилствено действие" върху застрашени видове.

Източник:DarikNews.bg