ЧЕЗ отчита 4230 кражби на електроенергия само през първите осем месеца на тази година, съобщават от пресцентъра на енергийната компания. Щетите от кражби на съоръжения за същия период са 745 000 лв. За периода януари-август има 142 прекъсвания на електрозахранването заради посегателства над електроразпределителната мрежа. 266 000 клиенти на компанията са били без ток в продължение на общо 305 часа за първите 8 месеца на годината.

През август компанията е регистрирала и поредния смъртен случай в резултат на посегателство над свое съоръжение. Средно по 1150 домакинства на ден са били без ток и са търпели неудобства в резултат на кражби от елементи на електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ от началото на годината, като това са данни само за една трета от територията на България.

Посегателствата върху енергийната инфраструктура са посегателства не само върху дружествата, но и върху националната сигурност. Според Филип Йорданов, ръководител "Нетехнически загуби" в "ЧЕЗ Разпределение - България" е необходима генерална промяна на системата за начисляване на електроенергия при кражба - формирането на цена и сроковете за дотаксуване, които да възпират крадците на ток.