Министерството на правосъдието е изготвило общо 11 сигнала до главния прокурор и Софийската градска прокуратура. От началото на мандата на министър Атанас Славов са изпратени 8 сигнала за 78 лица.

През последните години 3738 преписки са извадени за извършване на допълнителни проверки относно истинността на документите за българско гражданство чрез консулските ни служби в чужбина до съответните чуждестранни органи и до Националния институт по криминалистика.

От министерството предоставиха информация от която се вижда, че в периода от 1 януари 2018 до 7 февруари 2024 година 6261 граждани на Русия са пожелали да получат българско гражданство. Придобили са го едва 1431 души. Гражданство се придобива, ако лицето има български произход и/или родител с българско гражданство.

Прави впечатление, че от бившите съветски републики най-много украинци или 8555 души са придобили българско гражданство през тези повече от шест години. Следват гражданите на Молдова, които са 5966. Общо 203-ма души от останалите бивши съветски републики - Беларус, Армения, Азербайджан, Грузия, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Латвия - също са получили българско гражданство.

От Министерството на правосъдието уточняват, че към институцията има Съвет по гражданството, в който освен зам.-министър на правосъдието участват и членове от МВР, МВнР, МРРБ, МТСП, МИР, ДАНС, ИАБЧ и ДАБ. Съветът се запознава с всички документи и извършва преценка на всички доказателства и факти както и на отговорите на молителя при проведено интервю. Министърът на правосъдието въз основа на мнението на Съвета прави предложеине до вицепрезидента. Именно той издава и указ за придобиване на българско гражданство.

Съветът е отказал българско гражданство на много кандидати заради неистински или подправени документи, с които се удостоверява българският произход. Той възлага редица допълнителни проверки, за да не се допуска натурализация с подправени документи. Те се възлагат на Националния институт по криминалистика, в много голям обем са и са 80 % от всички проверки там.

Съветът по гражданство дава мнение по молбите след писмени становища на МВР и ДАНС. Те извършват проверки на лицата, кандидатстващи за българско гражданство по натурализация дали има обстоятелства, които биха могли да бъдат заплаха за обществения ред, морал, обществено здраве или национална сигурност.


Източник: fakti.bg