Ако се колебаете дали да се качите зад волана, когато сте пийнали алкохол, вероятно се чудите ще отчете ли апарата вашата бира или пък за колко време се разгражда алкохолът в организма ни, за да прецените след колко минути или часа ще може да шофирате безопасно. Тези въпроси обаче вероятно ще останат без конкретен и точен отговор, който да е верен при всяка ситуация, условия, алкохол и човек, тъй като отговорите им зависят от редица фактори.

От какво зависи за колко време се разгражда алкохолът в организма ни?

  • На първо място това е собственият ни организъм. Някои обработват по-бързо алкохола от други.
  • Тегло, пол и здравословното състояние неминуемо оказват влияние върху бързината на разграждане на алкохола в тялото. Някои хронични заболявания увеличават значително времето, необходимо да разграждането.
  • Консумирано количество и вид алкохол.
  • Пол.
  • Възраст – с напредване на възрастта се увеличава необходимото време за преработка на алкохола в тялото.
  • Някои медикаменти, включително такива, които се купуват без рецепта, могат да увеличат времето, нужно за преработка на алкохола. Времето за разграждане на алкохола зависи и от състоянието на черния дроб. Проблеми и заболявания на черния дроб и стомаха затрудняват преработването на алкохола.
  • Наличието на храна в стомаха. Употребата на алкохол на празен стомах води до по-бързо напиване и по-дълго обработване на алкохола.
  • Скоростта на преработка на алкохола зависи и от липсата или наличието на ензими в стомаха, отговорни за разграждането на алкохола. Някои хора имат стомашни ензими, които разграждат алкохола и така не позволяват част от него да попадне в кръвта. Това вероятно обяснява и защо някои хора не се напиват така лесно. Известно е, че нивата на този ензим са по-ниски при дамите, както и че са високи при редовно консумиращите алкохол.

Шофирането след употреба на алкохол се наказва със строги закони, като наказанията включват дори лишаване от свобода, тъй като това е с особено голяма степен на обществена опасност. Интересно е, че както е необходимо време за обработване на алкохола, така е нужно и време за усвояването му. А за колко време се разгражда алкохолът в организма ни? За колко време се разгражда алкохолът?

Както казахме това зависи от редица особености и фактори. Както и къде търсим алкохола, как проверяваме за консумацията му.

В урината например алкохолът може да бъде открит от 12 до 130 часа, ако човек е прекалил с консумираното количество. Чрез използването на PEth биомаркер може да се установи дали човек е пил и след цели 14 дни. Алкохолът може да бъде открит от 12 до 24 часа в дъха и в слюнката, а следи от консумация на алкохол се откриват в корените на косата след… 90 дни. Естествено всичко това не означава, че човешкото тяло не е разградило алкохола и че човек е пиян след 14 или 90 дни.

Ясно е, че има период след употребата на алкохол, в който сте пияни, но колко дълъг е точно той? Колкото повече алкохол сте консумирали и колкото по-силен е той, толкова повече време ще е нужно на тялото, за да преработи алкохола – това е дългият отговор на въпроса „За колко време се разгражда алкохолът“. А има ли кратък отговор? Има ли все пак точни цифри – в минути, часове или дни, които да послужат за някакъв ориентир?

Алкохолът отнема около 60 до 90 минути, за да достигне пикови нива в кръвта, след което тялото започва да го разгражда, като в средностатистическия случай са нужни около 4-5 часа, за да се освободите от около половината от консумирания алкохол, а според повечето източници ще са ви нужни около 24 часа, тоест едно денонощие, за да сте напълно сигурни че организмът ви е обработил напълно алкохолът. Така че, ако ще пиете – забравете за всичко, което не трябва да извършвате с алкохол в кръвта през следващите 24 часа.