Още с идването на ковид в България културните институти в страната започнаха масово да използват видео стрийминг, за да достигат до публиката си, но цирк "Иванов" категорично не хареса идеята, защото циркът не въздейства от екрана по същия начин, той трябва да се изживее, зрителят се заразява от смеха на хората около него, усеща аромата на топли пуканки, циркът не е просто показване на представление, той е емоция. След дълго обмисляне и търсене на варианти за максимално истинско докосване до тази емоция дойде идеята за виртуална реалност под цирковото шапито. Оказа се, че в света все още няма подобна практика. Възникнаха куп въпроси и технически специфики, с които VR специалистите от WolfXR Solutions се сблъскаха, но заедно с екипа на цирка създадоха уникална продукция.

За разлика от обикновения видео стрийминг циркът използва новите VR технологии, за да предостави 360 градусова картина и реален звук в удобството и сигурността на домашната обстановка. За още по-реалистично изживяване спектаклите са заснети на живо с публика и зрителят буквално сяда в централна ложа между другите зрители и има визуален достъп до всички кътчета на цирка през цялото време.

Идеята на проекта е продиктувана не само от контекста на ковид ограниченията, но и от нарастващата тенденция сред българските общини да нямат място за провеждането на такива мероприятия на живо. Циркът е търсен непрекъснато от деца и родители от всички краища на страната , но в много градове просто няма площадка, на която да се разположи.

От екипа на цирк "Иванов" споделят, че са вложили много часове труд, подготовка и огромни средства в проекта за виртуален цирк, но са щастливи, че са първите в света, които могат да предложат на своята публика това изживяване. VR технологиите позволяват на зрителя изцяло да се потопи в пространството на различно място само с помощта на чифт VR очила и възможностите за пълноценно преживяване далеч надхвърлят обикновения видео стрийминг.

Циркът е предвидил за своите почитатели пакет с включени брандирани VR очила, пуканки, брандирана кутийка и линкове за достъп, за да е пълно удоволствието за всички сетива. Пакетът ще бъде достъпен за поръчка онлайн на сайта на цирка circusivanov.com.

Премиерата на Виртуалния цирк "Иванов" е предвидена през декември, а иновативният продукт вече може да бъде видян на международният фестивал за VR филми в НДК от 26 до 28 ноември. Българското цирково шоу е в официалната селекция на София VR Фест с още само шест продукции от Италия, Франция, Холандия и България. Техническата реализация на проекта бе доверена на Никола Тотухов и резултатът е впечатляващ, живи цветове, светлини и атмосфера, точно каквито са в един от най-красивите европейски циркове - цирк "Иванов". VR продукцията бе осъществена и с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

VR спектакълът е разделен на три епизода, всеки епизод включва изпълнения на въздушна акробатика, скечове ,жонгльорство, баланс, номера с животни и др. Три поколения артисти от фамилия Иванови ще зарадват публиката с най-доброто от репертоара си. А талисмана на цирка Лъвчето Гого посреща публиката във всеки епизод и дейно участва в скечовете.