Официален гост на събитието бе зам.-кметът Радослав Найденов, който от името на кмета инж. Милчо Доцов и от свое име поздрави всички присъстващи на двойния празник в селото и подари на читалището лаптоп. Празничен благослов към хората отправи Негово Високо преподобие Архимандрит Антим – протосингел на Видински митрополит. Празникът започна с музикална програма, в която участваха 17 групи и състави от Северозападна България. В селото живеят около 190 човека. Но в събота борят им нарастна двойно. В края на август Слатина отново ще оживее. Тогава резбарят Найден Кирилов организира Пленер по живопис и резбарство.

Гости и местни бяха единодушни, че традицията трябва да продължи, защото тя сплотява хората и помага за съхраняване на родовата памет.

Възхищение будят организаторите от кметството и Инициативния комитет, които правят историята на родово-земляческите срещи в Слатина! Един красив празник на хората със здрав родов корен и минало. Той се превръща в емблема на приемственост, на родова памет, която хората ценят и съхраняват.

Празничната програма продължи с незабравими песни за родния край, имаше и много настроение. И пожелания за нови срещи на родна земя.

Източник: berkovitsa.bg