Изложба на лични вещи, скици и картини на художника Павлин Коцев (1936-2013 г.) бе открита във фоайето на Община Мездра. Поводът е 80-годишнината от рождението на твореца - юбилей, която се навършва на 13 юли.

Експозицията включва три маслени картини от фонда на Градската художествена галерия (ГХГ) - "Политриптих”, "Пейзаж с лозе” и "Привечер”; "Пейзаж”, собственост на Община Мездра, и едно платно от личната колекция на художника, рисувано по време на Националните пленери по живопис в Оряхово.

Изложбата допълват гипсова скулптура на момиче, 20 черно-бели и цветни скици, триножник за теренна работа, стативи, четки и темперни бои от реномираната холандска марка "Talens”, работна куртка и кепе на твореца, предоставени от неговите роднини.

Идеята за юбилейната изложба е на мездренския художник Евгени Кучков.

"Години наред Павлин Коцев възпява с поетично вдъхновение красотата на родното си село Типченица и околностите му, подчерта в словото си при откриването на изложбата Светла Дамяновска, уредник на ГХГ - Мездра. Внимателно вгледан в хората, земята и небето, той ги претвори в картините си като символ на пулсиращия живот и приобщи зрителя към богатия си живописен свят. Картините му отключват съкровени чувства, предизвиквайки наблюдателя да се наслади на красотата и величието на природата и да не забравя своята духовна същност. Тихата и ненатрапчива красота на село Типченица - родното място на художника, е пресъздадена най-често в творбите му. Павлин Коцев често споделял, че за него то е своеобразно съкровище от сюжети, в които винаги може да се открие нещо ново и разнообразно.”

Любителите на изобразителното изкуство могат да разгледат изложбата до края на тази седмица. След закриването й има идея в типченското Читалище "Съзнание”, където от 2007 г. е подредена постоянна картинна сбирка на Павлин Коцев, да се обособи музеен кът в памет на художника.

Другото събитие, с което ще бъде отбелязана кръглата годишнина от рождението на твореца, е двудневен пленер по живопис "Почит към Павлин Коцев”. Той ще се проведе на 13 и 14 юли в родното село на художника - Типченица. В него ще вземат участие представители на Групата на мездренските художници.