В луксозното издание от над 25о страници е събрана историята на носителката на два олимпийски медала - сребърен от Мюнхен 1972 и бронзов от Монреал 1976.

Многократната балканска и републиканска шампионка от 1963 до 1980 г. прави първия български рекорд в скок височина през 1972 г. в Загреб, когато преодолява летвата на 194 см с коремно-претъркалящ стил. Няколко месеца по-рано Благоева става сребърен медалист на Олимпиадата в Мюнхен. През 1973 г. в Ротердам, Холандия поставя световен рекорд и в зала със 192 сантиметра висок скок и е обявена за най-добра атлетка на Европа.

"Трябва да поддържаш топлината си, но и да имаш усет - да не допуснеш преумора. И така - с часове. Накрая когато си най-уморен, трябва да преодолееш най-високата летва. Летвата, обичана и мразена. Засилваш се седем крачки, последните няколко слизаш ниско долу и… излиташ. Минаваш като птица над летвата. Падаш на скочището и виждащ как летвата те гледа някъде от високо. Сякаш ти казва: "Позволих и да прелетиш над мен". Или я прегръщаш и падаш заедно с нея . Сякаш ти е сърдита и не те пуска да прелетиш. Това са незабравими мигове. Седем крачки и миг полет. Миг, който е събрал труд, лишения, години пот. Но миг на върховно удоволствие", споделя в автобиографичната си книга Йорднка Благоева.

Енергията на родното място е другото усещане, важно за Благоева. „Мога да го сравня само с това да чуеш българския химн на стълбицата на победителите”, казва тя. Любовта към родното, връзката с природата и хората, заемат голяма част от биографичната книга, а заглавието „Босоногата кралица” атлетката обяснява така:

„По мое време нямаше шпайк за маховия крак и всъщност с него скачах боса. Много обичам да съм боса и на националните лагери в „Спортпалас” непрекъснато ходех боса. Затова всички ме наричаха Босоногата кралица.

"Върхът не е само блясък. До него се достига с много труд, лишения и упоритост. И това важи не само за спорта, а за всички сфери – наука, изкуство, култура. Това е моето послание към днешните млади хора”, заяви Благоева.

Знаменитата лекоатлетка бе придружена от управителя на Общобългарската фондация "ТАНГРА ТанНакРа" Митко Димитров, който е издател на биографичния сборник с текстове и снимки на Йорданка Благоева.