Министър Московски отчете, че до момента са положени 1 500 стоманобетонни траверси и над 2500 куб. м земно-скална маса за укрепването на стената на водоема, което е дало добър резултат и положената основа е устояла на обилните валежи през изминалата седмица.

Нормалната проводимост на водните количества през преливника също ще бъде осигурена. Проектът включва и почистване на речното корито.

"Благодаря на специалистите от ДП „Транспортно строителство и възстановяване" за професионално изпълнената работа. Имам гаранция, че ще си изпълнят поетия ангажимент в определения срок от 90 дена", заяви още министър Московски.

Министър Николай Нанков съобщи, че към момента дигата към язовирната стена е обезопасена и вече се работи по преливника, което ще осигури нормалната проводимост на водните количества.

„В рамките на 90 дни очакваме, че всички проблеми по язовира ще бъдат решени и екипите ще започнат работа по ремонта на язовир „Бързина", където с осигурения финансов ресурс също трябва да се извършват неотложни аварийни дейности", коментира министър Нанков. Там също има констатирано подкопаване на стената, което я прави компрометирана. Той отбеляза, че предприетите от правителството действия са навременни и адекватни. „Убеден съм, че с дейностите, които изпълняват строителите, хората могат да бъдат спокойни. Доказаха го валежите и повишените водни нива миналата седмица. Водата се оттича през преливника, не е спряло изпомпването на язовира. Хората определено могат да бъдат спокойни", каза още министърът на регионалното развитие.

Министър Нанков посочи, че работната група под председателство на вицепремиера Валери Симеонов е изготвила промени в Закона за водите, с които се цели създаването на единен орган, който да поеме експлоатацията и безопасността на язовирните съоръжения и стените на язовирите. Той ще управлява и стопанисва и язовирите, които към момента общините и други ползватели не успяват да поддържат със собствени средства в нормален експлоатационен режим.

Министър Николай Нанков коментира, че друга работна група към Министерството на регионалното развитие и благоустройството работи и анализира всички хипотези, относно законосъобразното провеждане на процедури за изграждането на ВЕЦ-ве по нашите реки. „В напреднала фаза е работата на звеното, което е независимо и създадено по настояване на прокуратурата", обясни министър Нанков. Той увери, че се проверява строителството на всички 170 руслови и диревационни ВЕЦ-ве по българските реки. Работната група ще направи нужните констатации.