Явор от години работи в сферата на визуалните ефекти. У нас е правил различни музикални клипове на много родни звезди, работил е за “Формула 1”. Партнирал си е с немски и френски колеги. Сега Асенов вече е част от екипа на известна канадска компания, базирана в Монреал. В най-големия канадски град той е заедно със съпругата и дъщерята.

С активното съдействие на нашия Явор Асенов са направени и кратките филмчета, които предшестваха излизането на “Блейд Рънър 2049“. Те са по пет минути, много ясни и изразителни са, твърдят кинокритиците. “2036: Nexus Down” представя създателя на Лъв, изигран от Джаред Лето. Другото - “2048: Nowhere to Run”, е посветено на Сапър Мортън в ролята Дейв Батиста. Българи участват в екипа, който създаде визуалните ефекти на филма на Ридли Скот „Марсианецът” през 2015 година. Кинаджиите Любомир Кирков и Явор Асенов, които са работили и за поредицата „Непобедимите”, имат заслуги за научнофантастичния епос, в който Мат Деймън е корабокрушенец на Червената планета, пише "Новинар".

Филмът е екранизация на едноименния роман на Анди Уиър, който се превърна в сензация в интернет преди да бъде издаден на хартия. За създаването на „Марсианецът” са използвани консултанти от НАСА, като тяхна заслуга са цели 50 страници от сценария на филма. Американската космическа агенция държи да участва в създаването на всеки филм, в който се използва името й.

Романът „Марсианецът” на Анди Уиър вече е издаден и на български език. Първоначално той беше пуснат от автора си за безплатно четене в интернет, а след успеха му Анди Уиър започна да го продава във формат за електронни четци, преди да си намери издател и агент и да го превърне в литературна сензация. „Марсианецът” разказва за пилотирана мисия до Марс в близкото бъдеще. След силна буря един от астронавтите е сметнат за мъртъв и изоставен на Червената планета. Той се казва Марк Уатни и в неговата роля влиза Мат Деймън. Героят разполага само с оскъдни запаси и за да оцелее сам на планетата ще трябва да разчита на своята съобразителност и силен дух