"Не съм специалист, но според мен неспазването на това ограничение и преминаването на много тежки камиони е основната причина за аварията. Мостът е край село Горник и е общински. Целият трафик на републиканската пътна мрежа бе насочен към него след затварянето на друг мост за ремонт - този при Чомаковци“, поясни инж. Вълов.

Той определя ситуацията като сериозна, защото е затруднена комуникацията със селата Горник, Сухаче, Лепица, Чомаковци, Глава и град Койнаре. В тези селища живеят общо около 7 000 души. Налага се да се ползват обходни маршрути, които са дълги и бавят пътуващите. По моста могат да минават само пешеходци.

Поради срутването на моста в община Червен бряг бе обявено частично бедствено положение. Учебните занятия са преустановени за три дена.

"Още днес комисия ще изготви обходните маршрути и ще промени графиците на автомобилните превози, за да може да се възстанови нормалната работа на училищата и детските градини. Очакваме инженери-конструктори и мостостроители да дойдат на място и да преценят какво ще включва спешният авариен ремонт на съоръжението - конструктивно становище, срок за изпълнение и т. н. Надявам се това да стане до края на деня. Учебните занятия ще продължат от понеделник.

Един от вариантите автобуси да возят децата до моста, те да минават пеша по него и след това друг автобус да ги откарва до училищата. Ще търсим най-оптималния начин да го организираме. Въпросът с превозването на пациентите на хемодиализа сме го решили засега по същия начин. Ако има по-тежки случаи, те ще бъдат насочени към Плевен“, допълни градоначалникът.

Източник: actualno.com