“Възстановяването на прелеза е инициатива на общината и на НКЖИ. Разрешителният режим трябва да осигури местната управа, въпреки че не е негов собственик”, подчерта той.

На 320 000 лева възлиза прогнозната стойност на строителните дейности. Разходите ще бъдат разделени между НКЖИ и общинската администрация. Местните парламентаристи одобриха в края на юли частична корекция в капиталовите разходи. Те гласуваха, част от допълнителните постъпления да отидат за строителството на прелеза.

“Разговаряхме с ръководствата на част от фирмите в индустриалната зона на Монтана да заделят средства за обекта. На този етап положително откликнаха от Монбат, Емко и БКК. За да бъде направен подходът към новото съоръжение, ще са нужни поне още около 60 000 лева. Очаквам, още дружества да се включат”, каза кметът.

Прелезът ще е със звукова и светлинна сигнализация, електрически бариери и еластична настилка, осигуряваща комфортното преминаване през железопътната линия. Предвидено е ремонтните дейности да бъдат извършени в рамките на 40 дни. Към момента е завършено проектирането на обекта, съобщиха от НКЖИ. При отварянето на прелеза голяма част от движението на тежкотоварните автомобили към индустриалната зона, ще бъде пренасочено оттам.