Възобновяването на дейностите по рехабилитацията е по проект "Устойчиво управление на Национален парк "Рила" II-ра фаза". Той предвижда възстановяването да бъде направено с естествени каменни настилки, типични за района.

Рехабилитацията и изграждането на съоръжения се извършва по туристическите пътеки от горна лифтова станция – х. Рилски езера – Сухия чал – ез. Бъбрека, ез. Сълзата – ез. Бъбрека – ез. Близнака - Трилистник – ез. Рибно, от всички страни (източен и западен бряг) – ез. Долно – х. Рилски езера и от Рибното езеро по лятната туристическа пътека до х. "Рилски езера". С изпълнението на дейността се цели намаляване на ерозията и ограничаване свличането на земни маси в езерата.

Научна конференция по повод 30 години от обявяването на парка, състояла се в началото на м. юни, отново е потвърдила, че езерата са застрашени от постепенно заблатяване и изчезване. По данни на парка научните проучвания в района посочват, че основната заплаха за езерните екосистеми е интензивният туризъм. Двата основни фактора, които въздействат негативно, са ерозията по туристическите пътеки, водеща до свличане на земни маси в езерата и органичните замърсители от хижата и палатковите лагери в циркуса, което води до затлачване на езерата и до приток на допълнителни хранителни вещества, създаващи условия за развитие на нетипична растителност, която допринася за заблатяването.

От ръководството на националния парк апелират към всички посетители в района да проявят отговорност и да намалят своето въздействие върху екосистемите като се движат само по маркираните туристически пътеки, не навлизат в езерата, не замърсяват, не бивакуват извън определените места, не използват нерегламентирани моторни превозни средства за достъп до циркуса.

С цел ограничаване на негативните въздействия от засиленото човешко присъствие в циркуса на Седемте езера от дирекцията планират да предоставят повече информация за посетителите, да укрепят основните туристически пътеки, за да се намали ерозията по тях и да осигурят по-добър контрол на туристическия поток. Предвижда се езерата да бъдат почистени от растителност и дънни отлагания, както и подобряване на мониторинга на посетителите и състоянието на екосистемите.