Вирусологът Радка Аргирова обясни подробностите: Целта е да се притежава от хора, които да са добре предпазени от следваща зараза с вируса, не просто преболедували, но и протектирани (б.а. да не се получи тежко заболяване и смърт). За да се осъществи тази цел, е необходимо да се въведат и да се кажат какви ще бъдат методите и стойностите, над които този сертификат ще важи, поясни Аргирова и уточни, че сертификатът ще се отнася за хора, които са прекарали вируса безсимптомно, за хора, които са си купили от аптеката антигенен тест и са видели, че са положителни, но не са отишли в болница, а са се самоизолирали. Такъв зелен сертификат ще е за хора, които по-късно са постъпили на лечение, но нямат верификация с PCR или антигенен тест. По този начин косвено ще получим информация за това колко хора действително са преминали среща с вируса, тъй като такава няма за безсимптомните, поясни вирусологът.

Ще се търсят IGG-антитела, като за това съществуват платформи и тестове. Те могат да се търсят с различни антигени, но те съществуват и във ваксините, и във вируса. Праговата цифра ще е 150 bau/ml, единица, която се получава в резултат на взаимодействие между един колаборационен фактор, даден от СЗО, и с който пропорционално се съобразяват всички тестове.

Проф. Ива Христова, НЦЗПБ, допълни, че могат да се използват всички видове тестове за това - изискването е да са с C марка с висока чувствителност, над 90%, да са сертифицирани, изследването се признава само за IGG антитела, тъй като те са най-дълго живеещите, при преболедували преди месеци те се задържат и може да се търсят.

Иво Стойчев, представител на Информационно обслужване, обясни как може да бъде получен сертификатът. Ще се издава от 11 ноември, четвъртък, потвърди той. Това ще става от Националната информационна здравна система. Системата ще издаде удостоверение и ще връща национален референтен номер, чрез което лицето ще може да поучи удостоверението, ще бъде изпратено до лабораторията. Стойчев показа образец, аналогичен за преболедувал с бърз антигенен тест. В удостоверението ще има имената на лицето, дата на раждане, валидност, тип теста за резултата, номер на лечебно заведение, лабораторният резултат в мерни единици.

Изисква се всички лаборатории в кратък срок да се интегрират с НИЗС, за да се издава сертификатът за преболедували. Новият тип сертификат влиза в границите на зелен сертификат и може да се използва вместо него, както и при връщането на учениците в клас.

Кацаров добави, че удостоверението може да се изтегли от вкъщи, да го сложите на телефона си. Този зелен сертификат ще важи само на територията на нашата страна.