Със Заповед на кмета на община Вършец инж. Иван Лазаров – председател на Консултативния съвет по въпросите на туризма , състава на Съвета е допълнен с двама нови членове и е направена замяна на един от членовете. Съгласно Закона за туризма актуализацията се прави на всеки 3 години.

През 2018 г. Община Вършец имаше възможност да рекламира и да представи на самостоятелен щанд на 5 туристически изложения потенциала на региона и местните традиции, обичаи, празници и фестивали. Общината участва в най-големия туристически форум - 35-то издание на Международна туристическа борса „Ваканция и СПА Експо 2018”, в 15-то издание на Международното то туристическо изложение "Културен туризъм" 2018, (от което получи почетна грамота), в 16-та Туристическа борса „Вашата ваканция“ в град Бургас, в туристическо изложение «Уикенд туризъм»- Русе, в 15-то Туристическо изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона“ и получи грамота за хармонично предлагане на планински, балнео и културен туризъм.

Отпечатване на рекламни флаери, рекламни чанти с логото на Общината и автобиографията на д-р Дамян Иванов, участия в медийна реклама и туристически списания, поддържане и обновяване на сайт „Открий Вършец“ са част от дейности, изпълнени по Програмата за туризма.

През м. август е извършено картографиране на 3 бр. екопътеки: Вършец – с. Спанчевци – Клисурски манастир, Вършец – кв. Заножене – връх Тодорини кукли, Вършец – Бялата вода. Предстои отпечатване на карти с екопътеките, поставяне на указателни табели и маркировка за предстоящия туристически сезон.

Забавеният старт на активния сезон заради валежите през месеците юни и юли не успя да повлияе негативно на туристическите резервации, като общият им брои надвишава стойностите от предходната година. Най-голяма заетост е имало през месеците април, май, август и септември.

За периода 1 януари – 30 септември броят на посетителите е приблизително 35 000, а реализираните нощувки – 50 000 бр.

Категоризирани са нови обекти: 2 заведения за хранене и развлечения и 2 обекта „стаи за гости“. Обекти с подновена категория: 1 „стая за гости“, 2 „къщи за гости“, 2 обекта „бунгала“ и 2 заведения за хранене и развлечения, стана ясно от отчета.

Бе изтеглено името на печелившия сред туристите, участвали в специална анкета, свързана с предоставянето на туристически услуги в общината. Наградата е уикенд за двама, която тази година ще бъде предоставена от СПА хотел „АТА“ – гр. Вършец.

Източник: varshets.bg