Театралният форум ще продължи до 17 юни (вкл.) и ще завърши с кръгла маса по творческите проблеми на аматьорския театър. Съпътстващата програма на фестивала започва още днес, от 17:30 часа, когато ще бъде открита изложбата "Графичен дизайн - визуални игри" на ученици от Средно училище "Отец Паисий" - Враца.

На 12 юни (сряда) в Младежкия дом ще бъде представена съвместната инициатива с Държавния архив и Регионалния исторически музей, посветена на врачанския род Йоцови. Изложбата "Мисия Враца - една история, една фамилия, една мис България" ще покаже историята на първата "Мис България" Люба Йоцова и нейното семейство.

Художественият директор на фестивала Георги Врабчев обясни, че чрез селекцията са подбрани постановки на любителски трупи от Полша, Румъния, Италия, Латвия, Босна и Херцеговина, Украйна, Хърватска и Литва. България е представена от театрални групи от Бургас, Стара Загора, София, Перник, Русе и Враца. Заглавията са както от европейската и българска класика, така и от съвременната и експериментална драматургия.

Наблюдатели от Международната асоциация на аматьорския театър са Катя Казакова и представителят на Холандия Джоук Елбърс. Традиционно по време на културния форум ще има и театрален уъркшоп. Тази година той ще е посветен на комедия дел арте и ще се води от италианския актьор Кристиан Иззу.

Фестивалът няма да е с конкурсен характер, отбеляза Врабчев. Той акцентира върху целта на организаторите да подарят празник, фиеста за сетивата, а не да правят състезание. Директорът на Младежкия дом отправи благодарност към многото спонсори на събитието.