И тъй като надеждата за общностна промяна не се изтърква лесно, ако разполага с отдаден екип, всеки може да се включи с екип в някой от градовете и да го регистрира до 1 май. Този приключенски формат дава възможност един проблем да бъде изследван с други очи като предизвикателство и да се открият НОВИ решения, използвайки методите на Human-centered design (дизайн, ориентиран към човека), които Фабрика за идеи е адаптирала специално за него. Вземайки участие в Предизвикателството за социална промяна, участниците се съгласяват да бъдат истински предизвикани, да опознаят сърцето на даден проблем на терен с хората, засегнати от него, и да изпитат възможните решения - участвайки в процеса от началото до края!

Фабрика за идеи и партньорските й организации по градове осигуряват менторска подкрепа, наръчник с инструменти и методи за социална промяна и публично внимание към идеите на екипите! Проектът е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Партньорите по градове са: Враца – Враца софтуер общество, Читалище „Огнище 1930“ в с. Челопек; Пловдив – Сдружение „Пловдивски творци“; Стара Загора – Обществен дарителски фонд.