Най-луксозната книга във фонда на библиотеката е „Манасиевата хроника”. Тя е свръх луксозно издание с ограничен тираж. Хрониката на Константин Манасий се е ползвала с голяма популярност през Средновековието. Ръкописът е илюстриран от неизвестен художник с 69 изображения във византийски стил. От тях над 20 са посветени на българската история. Изданието е ново, придружено с научна информация и справочник на български и английски език, с твърди луксозни корици и 952 страници.

Най-голяма е книгата „Исторически атлас за деца и юноши”. За нея библиотекарите казват, че е великолепно илюстрирана, показва развитието на човешкото общество от най-древните цивилизации до наши дни и е със супер формат- 30.5 / 45 см. Има разгъващи се страници, които достигат до 3 метра.

Най-малката книжка е „Вяра” на Никола Вапцаров. Сувенирното издание съдържа едноименното стихотворение на 29 езика.

Служителите в библиотеката наричат умалително една от любимите си книги „Старицата”. Това е почти 200-годишна книга, рядко и ценно издание на свързаният с Враца възрожденски учител и книжовник, Константин Огнянович.

По информация на врачанските библиотекари, най-четени за последните месеци в отдел „Заемна за дома” е „Крайбрежен път” на Джеймс Патерсън и „Дамата с червения мундир” от Марина Фиорато. Малките читатели са вземали най-често книги от поредицата за Хари Потър.

Най-новите книги в библиотечния фонд са „Да изкупиш съдбата” на успешната романистка Нора Робъртс и „Безсънието” от Сидни Шелдън. За децата също има най-нови произведения. Сред тях е „Могат ли възрастните да станат хора”, от поредицата „Скъпо тъпо дневниче” на Джим Бентън.