Пакетът документи може да бъдат внесени лично или чрез упълномощено лице, както и по пощата с обратна разписка или по мейл с електронен подпис. След като винетката бъде отпусната, тя важи от 1 януари на текущата година до 31 януари на следващата. Тя важи за собствен или съпружеска собственост автомобил.

Директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" - Враца обясни, че е необходимо към молбата да се приложи копие от експертно решение на ТЕЛК, копие от пълномощно, нотариално заверено в случаите, когато молба-декларацията е подадена чрез упълномощено лице, копие от свидетелството за регистрация на лекия автомобил и копие от застрахователна полица за сключена застраховка "Гражданска отговорност".

За водачите на МПС-та, които нямат експертно решение на ТЕЛК, цената на винетните стикери остава същата. За леките автомобили те са 97 лв. годишна, месечна - 30 лв., а седмична - 15 лв.. Всички товарни автомобили над 3,5 т., независимо от екологичността на двигателя и категорията си, плащат дневна винетка от 21 лв.